Zwavelaars

(sinds 2001)

De dingen die mij bezighouden


It was a book to kill time for those who liked it better dead.

Monday 03 August 2015

Zwavelaars is 14
Vandaag is Zwavelaars 14 jaar geworden! Het was een rustig jaar; geen berichten geplaatst... Facebook neemt de functie van dit blog langzaam over maar
[Nieuws] Geplaatst door aad om 10:40:49 [permalink]

Sunday 03 August 2014

Zwavelaars is 13
Vandaag is Zwavelaars 13 jaar oud geworden!
Met zelfs nog enige nieuwe posts in het afgelopen jaar is het daarmee nog steeds “alive and kicking”.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 13:14:00 [permalink]

Thursday 08 May 2014

Kaku en Pronto
Ons huis zit vol met klik-aan-klik-uit schakelaars, waarmee op allerlei manieren de lampen (al dan niet automatisch) aan en uitgezet kunnen worden. Met de komst van een nieuwe universele afstandsbediening (de Philips Pronto TSU9400, die helaas niet meer gemaakt wordt maar waar nog nieuwe exemplaren op eBay te koop zijn), leek het mij leuk om (naast de bediening via o.a. iPhone/iPad) dit ook hiermee te kunnen doen. Klik-aan-klik-uit levert daar zelfs iets voor maar dat kost zo’n
[ICT] Geplaatst door aad om 10:17:37 [permalink]

Tuesday 10 September 2013

Wat nou, compatible?
In een vorig berichtje heb ik verteld over het projectje om een Arduino met een (SeeedStudio v2.0) GSM en 434MHz zender te verbinden om zo, door een SMSje, mijn Klik-Aan-Klik-Uit (“kaku” ) modulen aan te sturen. Aangezien ik al enige jaren een RFxCom kastje in mijn netwerk heb hangen, die ik via een programma op mijn Synology-NAS bedien om die kaku-modulen aan te sturen, leek het mij een goed plan om de 434MHz-zender niet meer te gebruiken maar de GSM, via gprs/internet, mijn RFxCom te bedienen.

Op zich niet veel anders dan het programma dat ik al voor de NAS gemaakt heb. Het overzetten moet dan op zich ook niet veel problemen opleveren. Dacht ik. Ik liep echter heel snel aan tegen het beperkte (werk) geheugen van de Arduino Uno (2K). Hoewel de de nodige opties zijn om het veel grotere flash geheugen te gebruiken, had ik daar op dit moment niet zo veel zin in; Het gaat mij nu om het principe om de GSM-module met de RFxCom te laten praten en niet om bit/byte-tweaken (ook leuk maar niet nu). Daarom dacht ik, dat een Arduino Mega mijn problemen zouden oplossen: meer geheugen en verder compatible met de Uno. Dat laatste blijkt dus niet helemaal het geval te zijn. De digitale I/O pinnen zijn niet allemaal in te zetten voor software matige seri
[ICT] Geplaatst door aad om 18:02:36 [permalink]

Friday 23 August 2013

GSM kaku
Na een weekendje knutselen (vooral het werkend krijgen van een bestaande gsm-library nam wat tijd in beslag), is het volgende hobby-projectje klaar; Een GSM-module op een Arduino computer die SMSjes ontvangt en aan de hand daarvan klik-aan-klik-uit modules kan besturen. Nu kan ik dat al lang via het internet maar dit is natuurlijk gewoon leuk... Als nu bijvoorbeeld een SMSje met de inhoud “+6” gestuurd wordt, zal de lamp op mijn werkkamer aangaan (en dan natuurlijk alleen als het afkomstig is van een bekend telefoonnummer...). De afzender krijgt een SMSje terug met een bevestiging.
Genoeg idee
[Algemeen] Geplaatst door aad om 17:39:54 [permalink]

Wednesday 07 August 2013

Kraaien Solar 2
Prototype onderdeel dat uiteindelijk in KraaienPester Mark III gaat komen; Een zonvolg-systeem voor het zonnepaneel. De servo linksonder wijst naar de zon en daarop komt het zonnepaneel te staan. De Arduino (blauw ding) haalt uit een DS3234 klok-chip (klein rood ding rechts ervan) de datum en tijd en (wetende dat hij in Heesbeen staat) kan dan berekenen waar de zon aan de horizon staat. Ik zie Mark IV al de positie ophalen met een GPS-module en dan krijg je ook de tijd gratis mee, zodat de klok-chip niet meer nodig is... En natuurlijk in plaats van een 180graden servo een volwaardige stappenmotor... en wellicht (voor de fun) ook een tweede as om ook de hoogte boven de horizon exact te volgen...
Prototype zonvolg systeem
[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:22:57 [permalink]

Saturday 03 August 2013

Kraaien Solar
Inmiddels is er de “KraaiPester Mark II Solar”! Met een 12V zonnepaneeltje wordt, via een laadregelaar, de accu opgeladen. Hierdoor is het niet meer nodig de accu om de paar dagen op te laden en is de KraaiPester geheel zelfstandig geworden.

KraaiPester Solar

KraaiPester Solar
[Algemeen] Geplaatst door aad om 18:03:05 [permalink]
Zwavelaars is 13
Vandaag is Zwavelaars 13 jaar geworden!
In tegenstelling tot vorige jaren, is het nu gelukt om het afgelopen jaar diverse berichten te plaatsen.

Ik blijf volhouden!
[Algemeen] Geplaatst door aad om 12:00:00 [permalink]

Thursday 25 July 2013

Zyxel - 2
Vandaag belde Canal Digitaal en, na een korte controle dat ik de eigenaar ben van het telefoonnummer, werd mij gevraagd een wachtwoord te kiezen voor het voip-nummer, wat ter plekke aktief gemaakt werd.

Soepel en redelijk snel. Ik ben blij verrast!

Nu snel de Zyxel eruit...
[Algemeen] Geplaatst door aad om 17:12:00 [permalink]

Tuesday 23 July 2013

Kraaien
Dit is hem dan: de KraaiPester Mark I.

Buitenwerk

Binnenwerk

Dit stukje huisvlijt bevat een Arduino Uno met Sparkfun MP3-shield, die op een SD-kaartje geluiden heeft staan van geweerschoten en vogelgeluiden zoals die van de natuurlijke vijand van de kraai, de havik (dit deel is afkomstig van de “Crow Begone!” CD). Via een kleine versterker en twee waterdichte luidsprekers wordt dit vervolgens afgespeeld. Hierbij wordt tussen 06:00 en 19:00h (de tijd wordt via een Sparkfun clock module bijgehouden) om de 7 minuten (met een random spreiding van maximaal 4 minuten) en met een kans van 60% een knal / 40% vogelgeluid afgespeeld.

Om de (motor)accu te ontlasten, wordt met een relais-module, de versterker alleen maar aangezet als er een geluid gespeeld wordt. Buiten die tijd staat hij uit en ook de MP3-speler staat dan in een standby-mode.

Of het werkt?
Het lijkt wel effect te hebben ja; De kraaien lijken het niet leuk te vinden en meer afstand te houden maar er zijn vaak wel een paar die zich er niets van lijken aan te trekken en toch onze jonge fruitbomen bezoeken. De grote zwermen in en direct rond die bomen zijn er niet meer maar dat komt wellicht ook omdat er niet veel meer is te halen…

Maar ik heb wel veel lol gehad om het te maken…
[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:41:28 [permalink]
Zyxel
Bizar; Vorige week had ik geen verbinding met mijn wifi-router (een Zyxel P-2601HN-F1, die ik via Canal Digitaal heb voor mijn ADSL-lijn (die weer van KPN is)). Niet zo vreemd, bleek, aangezien deze spontaan een ander SSID had gekozen: RT3070AP1. Erg, maar nog erger was dat dit netwerk zich geheel zonder key aan de wereld presenteerde. Na een reset, deed hij weer normaal.

Voor mij natuurlijk maar
[Algemeen] Geplaatst door aad om 16:26:29 [permalink]

Sunday 05 August 2012

Zwavelaars is 11
In het afgelopen jaar geen enkel bericht maar toch is Zwavelaars afgelopen vrijdag 11 jaar geworden.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 17:43:48 [permalink]

Wednesday 03 August 2011

Zwavelaars is 10 jaar!
Vandaag is Zwavelaars 10 jaar oud geworden. Zoals te zien is, is in het afgelopen jaar welgeteld
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 18:07:00 [permalink]

Friday 03 September 2010

Rostock
De eerste haven die we op onze Baltische-cruise aandeden was Warnem
[Nieuws] Geplaatst door aad om 15:19:15 [permalink]

Tuesday 03 August 2010

Jarig
Zwavelaars is vandaag 9 geworden!
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 12:20:52 [permalink]

Friday 02 July 2010

IPad - 2
Onlangs een tweedaags congres bezocht met alleen mijn iPad als notitieblok. Ik had voor dat doel een aantal apps bekeken. Een tweetal leken mij heel praktisch: NoteBooks en CourseNotes. Ook SmartNote leek zo zijn goede kanten te hebben terwijl Pages of DocsToGo ook bruikbaar zijn maar die heb ik nog even voor dit doel niet gebruikt. Dat doe ik later nog een keer. Allemaal hebben ze hun voor en nadelen maar uiteindelijk lijkt CourseNotes mij toch het handigste op de voet gevolgd door Notebooks. In CourseNotes zijn notities en tekeningen / schetsjes eenvoudig te maken en worden voorzien van datum/tijd. Dat geeft goed overzicht. Ook zijn er import en export mogelijkheden en kun je taken toevoegen.
[ICT] Geplaatst door aad om 18:37:30 [permalink]

Tuesday 25 May 2010

iPad - 1
Sinds enige weken heb ik een iPad en hij bevalt mij uitstekend. Beter dan ik verwacht had. Ik had verwacht dat het vooral een grote iPhone zou zijn waarmee het browsen comfortabeler gaat. Dat is het ook wel maar er is meer. Dat komt vooral door het slim gebruik maken van het grotere scherm. Allerlei apps (waaronder de standaard email client) gebruiken het linkerdeel van het scherm voor overzicht en dat werkt uitstekend. Ook de nieuwe iPad app van IMDb is zo een feest om mee te werken. En wat te denken van de WolframAlfa app? Nu is het een geweldig bruikbare tool.

Ook het lezen van boeken via of iBook of de Amazon Kindle app gaat prima! Het lezen van boeken met Adobe DRM is trouwens mogelijk door deze met een klein Python-script te verwijderen. Dat gaat snel en probleemloos. Zo kun je de e-boeken die je bij Selexyz of Bol gekocht heb toch in iBook (en de meeste andere e-lezers) laden en lezen.
[ICT] Geplaatst door aad om 14:15:19 [permalink]

Monday 17 May 2010

Voicemail
Al eens eerder heb ik over C verteld. Afgelopen week heeft ze voor de eerste keer een berichtje op mijn VoiceMail achtergelaten. Vroeger deed ze dat niet maar na eerder aandringen van mij had ze klaarblijkelijk ervoor gekozen om het toch maar eens te proberen toen ik de telefoon even niet op kon nemen. Toen ik haar wat later sprak begon ze uitvoerig over dat rare VoiceMail te vertellen en het zou C niet zijn als ze daar niet een eigen uitspraak voor had. VoiceMail noemt ze voosmail.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 23:15:16 [permalink]

Friday 30 April 2010

Auto
Ongeveer 20 jaar geleden was het nog opmerkelijk als je een auto met buitenlands kenteken in Nederland zag rijden. Nu zijn overal kentekens met PL, H, D en B te zien. De grenzen in Europa zijn echt aan het verdwijnen.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 16:43:05 [permalink]

Saturday 27 March 2010

Onderhoud
Door een update van o.a. PHP en MySQL bij mijn hoster, waren er de nodige problemen met Zwavelaars. Door een direkt aansluitende vakantie op Lanzarote, kon ik er niet gelijk wat aan doen.

Inmiddels, na wat werkzaamheden, lijkt alles weer onder controle...
[Algemeen] Geplaatst door aad om 14:54:15 [permalink]

Friday 19 February 2010

Omgekeerd
De afgelopen weken is er op de radio een reclame te beluisteren van IT Staffing. Je hoort dan iemand helemaal opgaan in het fotograferen van iets, totdat het geheugenkaartje van de camera vol zit. Hierna verteld een stem dat deze enthousiaste hobbyfotograaf ook een systeembeheerder is die via IT-Staffing is in te huren. (Te beluisteren op de site onder “Radiocommercials” de “Hobbyfotograaf met volle kaart”.)

Ik zal een systeembeheerder die de (zeg) 1GB van zijn camera niet kan beheren, klaarblijkelijk geen idee heeft van storage management, zeker niet verantwoordelijk maken voor de vele tientallen TB's van een gemiddeld bedrijf.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 17:32:00 [permalink]

Tuesday 12 January 2010

Stop!
stopsoftwarepatents.eu petition banner
[Nieuws] Geplaatst door aad om 14:50:29 [permalink]

Tuesday 05 January 2010

2001
Afgelopen weekeinde heb ik voor het eerst sinds vele jaren “2001: A Space Odyssey” weer bekeken. Ik ken het verhaal goed uit de boeken van Arthur C. Clarke (er is ook een 2010 boek en film, een 2061-boek en een afsluitend 3001-boek). De film was in mijn herinnering al vrij traag maar nu heb ik hele stukken op fast-forward bekeken. De 40 jaar sinds 1968 hebben de film geen goed gedaan. Natuurlijk, het is een sterk verhaal en de special effects zijn nog steeds goed te genieten. Intussen hebben latere films als Terminator, Alien, Star Trek en Star Wars kijkers echter danig “verpest” met supersnelle aktie en spectaculaire effecten.

Mijn grootste bezwaar tegen de film is toch wel het slot. In het boek wordt veel duidelijker gemaakt wat er met David Bowman gebeurd nadat hij “in” de monoliet komt. Dat deel maakt voor mij het verhaal zo interessant. Een beetje een thema zoals dat ook veel later in “Contact” van Carl Sagan gebruikt is.

Hoe dan ook, “2001” is een monumentale film die, helaas, wel snel oud geworden is.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 17:16:37 [permalink]

Friday 01 January 2010

2010
Zwavelaars wenst al zijn lezers een gezond en voorspoedig 2010!
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 00:14:00 [permalink]

Friday 25 September 2009

Lift
Sinds een paar maanden zijn de liften op mijn werk vernieuwd. Dit is vooral zichtbaar door de nieuwe knoppen en displays binnen en buiten de liftcabine. Zo kun je nu ook buiten zien op welke etage de twee liften zich bevinden in dit gebouw van 5 verdiepingen.

Opmerkelijk is het om te zien dat als je op 4 staat en de lift van 5 of 3 moet komen, je al direkt na het drukken van de knop de bel hoort die aangeeft dat de lift er is, terwijl het dan nog 10 seconden duurt voordat de deur werkelijk opengaat. Voorheen ging de bel pas bij het opengaan van de deuren.

Waarschijnlijk een staaltje psycholgie om de mensen het gevoel te geven dat de liften sneller geworden zijn.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 17:37:00 [permalink]