Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

2001

(17:16:37 01/05/10 door Persoonlijk)
Afgelopen weekeinde heb ik voor het eerst sinds vele jaren “2001: A Space Odyssey” weer bekeken. Ik ken het verhaal goed uit de boeken van Arthur C. Clarke (er is ook een 2010 boek en film, een 2061-boek en een afsluitend 3001-boek). De film was in mijn herinnering al vrij traag maar nu heb ik hele stukken op fast-forward bekeken. De 40 jaar sinds 1968 hebben de film geen goed gedaan. Natuurlijk, het is een sterk verhaal en de special effects zijn nog steeds goed te genieten. Intussen hebben latere films als Terminator, Alien, Star Trek en Star Wars kijkers echter danig “verpest” met supersnelle aktie en spectaculaire effecten.

Mijn grootste bezwaar tegen de film is toch wel het slot. In het boek wordt veel duidelijker gemaakt wat er met David Bowman gebeurd nadat hij “in” de monoliet komt. Dat deel maakt voor mij het verhaal zo interessant. Een beetje een thema zoals dat ook veel later in “Contact” van Carl Sagan gebruikt is.

Hoe dan ook, “2001” is een monumentale film die, helaas, wel snel oud geworden is.

Reacties

Dirk

Het trage tempo geeft wat mij betreft juist een extra dimensie aan de film: een gevoel van afzondering en tijdloosheid. Het kost even wat moeite en overgave om af te remmen, maar dan heb je ook wat.

De wereld is op dit moment gewend aan op adhd snelheid rond te draaien, maar of dat dan ook per definitie goed is...

(01/13/10 12:09:02)

Geef reactie

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.