Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Wat nou, compatible?

(18:02:36 09/10/13 door ICT)
In een vorig berichtje heb ik verteld over het projectje om een Arduino met een (SeeedStudio v2.0) GSM en 434MHz zender te verbinden om zo, door een SMSje, mijn Klik-Aan-Klik-Uit (“kaku” ) modulen aan te sturen. Aangezien ik al enige jaren een RFxCom kastje in mijn netwerk heb hangen, die ik via een programma op mijn Synology-NAS bedien om die kaku-modulen aan te sturen, leek het mij een goed plan om de 434MHz-zender niet meer te gebruiken maar de GSM, via gprs/internet, mijn RFxCom te bedienen.

Op zich niet veel anders dan het programma dat ik al voor de NAS gemaakt heb. Het overzetten moet dan op zich ook niet veel problemen opleveren. Dacht ik. Ik liep echter heel snel aan tegen het beperkte (werk) geheugen van de Arduino Uno (2K). Hoewel de de nodige opties zijn om het veel grotere flash geheugen te gebruiken, had ik daar op dit moment niet zo veel zin in; Het gaat mij nu om het principe om de GSM-module met de RFxCom te laten praten en niet om bit/byte-tweaken (ook leuk maar niet nu). Daarom dacht ik, dat een Arduino Mega mijn problemen zouden oplossen: meer geheugen en verder compatible met de Uno. Dat laatste blijkt dus niet helemaal het geval te zijn. De digitale I/O pinnen zijn niet allemaal in te zetten voor software matige seri?le communicatie met de GSM-module. Op dit GSM-module zijn pin 7 en 8 voor de communicatie en laten die nu net niet op de Mega als zodanig te gebruiken zijn…. (de GSM-module kun je ook via hardware serieel aansturen maar dat heeft enkele andere (op dit moment) voor mij ongewenste gevolgen).

Wat te doen? Oplossing: laat de pinnen 7 en 8 van het GSM-shield niet in de pinnen van de Mega vallen, maak op het GSM-shield met jumpers een verbinding van 7/8 naar 11/12 (die op de GSM niet gebruikt worden en op de Mega wel via software serieel aan te sturen zijn) en je bent er. De Mega praat (denkt'ie) via 11/12 met de GSM en alles gaat goed. Inmiddels kan ik de RFxCom via een SMSje bedienen maar er zijn nog wat problemen…
GSM en Arduino Mega: met jumpers...
Kortom, wordt vervolgd.


Reacties

(Geen reacties)

Geef reactie

Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.