Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Wednesday 31 October 2001

De bladeren vallen
Sinds vorige week is het weer zover. De tram heeft soms weer de grootste moeite om op te trekken. Of om te stoppen. Door de vallende bladeren worden de rails glad, zodat de wielen slecht grip hebben. Treinende collega's vertellen dat niet alleen de RET maar ook de NS hier last van heeft. Tijdens het optrekken zijn de geschroeide bladeren goed te ruiken. Ik verdenk sommige bestuurders ervan dat ze er lol in hebben. Vooral het met horten en stoten tot stilstand komen is een heel avontuur. Sommige auto's die op de tramrails staan weten niet dat ze met hun leven spelen. Vanmiddag was de tram meer dan een kwartier te laat. Ik hoorde dat een andere tram een aanrijding had gehad, waardoor de rest ook vertraagd was.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:49:05 [permalink]
Foute kerstkaart
Toen gisteren op mijn werk gevraagd werd naar namen voor te versturen kerstkaarten, kreeg ik plotseling een idee voor een (foute) kerst-/nieuwjaarskaart: een foto van de Twin-Towers in hun volle glorie met op elk, digitaal, twee kaarsvlammen geplakt....

[Algemeen] Geplaatst door aad om 08:22:37 [permalink]

Tuesday 30 October 2001

Rotterdamse straten
Tik hier een willekeurig Rotterdams adres in en je krijgt gelijk een kaart te zien waar deze straat ligt plus een panoramafoto van het pand en omgeving!

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:31:52 [permalink]
Vivisimo
Google is bijzonder goed maar probeer ook de zoekmachine VivŪsimo - Organized Search Results with Document Clustering eens uit.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:27:17 [permalink]

Monday 29 October 2001

Carnaval
11/11 is in aantocht en dus zijn velen in het zuiden van Nederland bezig met de eerste voorbereidingen voor het carnaval. Volgens dit bericht van de NOS is Bin Laden uit den boze tijdens de optochten.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:42:58 [permalink]

Sunday 28 October 2001

Tenenlezen
Natuurlijk altijd al graag gewild, een cursus LEES JE EIGEN TENEN, weer eens iets anders dan steeds maar die handlijnkunde.

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 07:14:30 [permalink]

Saturday 27 October 2001

Florence
florence (15k image)Zojuist gekeken naar de film Hannibal op DVD en genoten van de prachtige beelden van Florence. Met name de aanblik van het Piazza della Signoria deed oude herinneringen aan een bezoek een jaar of zeven geleden bovenkomen. Waarom is het bij mij toch altijd zo, dat ik op het moment dat ik mij midden in zo'n prachtige omgeving bevind, lang niet zo van het gebodene kan genieten als wanneer ik achteraf terugblik. Het lijkt alsof ik slechts een gedeelte van de schoonheid kan verwerken en snel tot een punt van verzadiging kom. Het overige wordt ergens opgeslagen en pas als ik later foto's of filmbeelden zie, denk ik: daar heb ik ook gelopen.

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 20:35:14 [permalink]

Friday 26 October 2001

Cartoons
Veel cartoons op Daryl Cagle's Professional Cartoonists Index! Met veel actuele zaken als Afghanistan, miltvuur en bijvoorbeeld het effect hiervan op de Halloween viering in de VS.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:39:49 [permalink]
Malt whisky
Ik ben een liefhebber van Schotse malt whisky. Bij de Edinburgh malt whisky tour is op een overzichtelijke manier veel informatie te vinden over de diverse merken. Mijn persoonlijke favorieten zijn Lagavulin en Talisker maar ook Highland Park en Macallan.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:53:23 [permalink]

Thursday 25 October 2001

Vliegen met een boek
Amerikanen nemen veiligheid op luchthavens nu wel heel serieus, je moet zelfs opletten welk boek je meeneemt.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:51:14 [permalink]

Wednesday 24 October 2001

Palestijnse doden
Nos nieuws bericht het volgende:

Op de Westelijke Jordaanoever zijn vannacht veertien Palestijnen gedood door IsraŽlische militairen. Dat is volgens de IsraŽlische radio gebeurd in het dorpje Beit Rima. IsraŽlische tanks hadden daar posities ingenomen en militairen begonnen Palestijnen te arresteren die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op minister Zeevi.

en:

In Tulkarem, ťťn van de zes steden op de Westelijke Jordaanoever waar IsraŽlische soldaten vorige week binnendrongen, zijn vanochtend ook drie Palestijnen gedood. Gisteren werden daar ook al drie Palestijnen gedood door IsraŽlische troepen.

Maar ook:

Zes Palestijnse arbeiders zijn vanochtend gewond geraakt bij een aanslag die vermoedelijk het werk is van joodse kolonisten. De schietpartij gebeurde in de buurt van Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen waren op weg naar hun werk toen het taxibusje waarin ze zaten, onder vuur werd genomen. Volgens een ooggetuige werden de schoten afgevuurd door leden van een IsraŽlische burgerwacht.

In juli waren kolonisten in de buurt van Hebron betrokken bij een schietpartij die het leven kostte aan drie Palestijnen, onder wie een baby van drie maanden. De daders van die aanslag zijn nog steeds niet gearresteerd.


Ondertussen kijkt de wereld naar Afghanistan.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:03:33 [permalink]

Tuesday 23 October 2001

Mad
Geweldig, Mad Magazine ook op Internet! Kijk ook hier naar bijvoorbeeld An important message from President-Elect George W. Bush.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:37:00 [permalink]
Science Daily
Voor de liefhebber: ScienceDaily Magazine met elke dag nieuwtjes uit de wetenschap.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:28:42 [permalink]

Monday 22 October 2001

Zeilen
Een paar collega's van mij zijn (z)ware zeilfanaten. Een gesprek tijdens lunch of koffie komt daardoor wel heel vaak op deze bezigheid. Ik heb er zelf echt helemaal niets mee. In tegendeel. Zoals in een eerder logje al eens gemeld, kan ik mij over het algemeen flink ergeren als ik 's zomers weer eens voor een brug sta, waar een sliert zeilboten langs vaart. De site van The Volvo Ocean Race is echter heel mooi. Je kan bijvoorbeeld op een kaart zien wat de actuele positie is van alle schepen. Er is ook een programma te laden waar je die positie real-time en in 3D-beeld op je scherm kan weergeven.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:13:19 [permalink]

Sunday 21 October 2001

Ayurveda
Altijd al graag willen weten welke dosha je hebt?
VATA - het bewegingsprincipe
PITTA - het stofwisselingsprincipe
KAPHA - het structuurprincipe

Het Ayurveda principe gaat ervan uit dat voor een normaal en gezond functioneren van alle organen en een evenwichtige, heldere geest, het nodig is dat deze doshaís in evenwicht zijn. Zo kun je dus als ťťn bepaalde dosha sterk overheerst dit middels speciale dieetregels in balans brengen.

Doe de Vata-Pitta-Kapha-Doshatest.

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 09:49:17 [permalink]
Nilgun yerli
Gisteravond naar een try-out geweest van de voorstelling Vreemde Vreemdgangers van Nilgun Yerli in het Rotterdamse Bibliotheektheater. Nu dacht ik in mijn grenzeloze naiviteit dat het om een cabaretvoorstelling van een aantrekkelijke vrouw ging, die toevalligerwijze van Turkse afkomst is. Dat was een misvatting. Het ging om een stukje Turks cabaret van iemand die enorm gefrustreerd is over haar jeugd in Friesland en deze frustratie gedurende twee uur aan haar publiek gedeeltelijk in het nederlands en gedeeltelijk in het turks wil overbrengen, waarschijnlijk als onderdeel van haar psychotherapie.

Waarom is ze dan zo gefrustreerd? Omdat ze zich als Turkse gediscrimineerd voelt, niet gevraagd werd op kinderfeestjes, als laatste gekozen werd bij gymnastiek, omdat haar ouders Turks zijn, omdat haar moeder onderdrukt werd door haar vader, omdat haar vader vreemd ging en haar moeder niets daartegenin bracht, enfin.... you name it. Dat deze jammerklacht gedeeltelijk in het Turks plaatsvindt en het decor bestaat uit kartonnen blokken met 'lijstjes' klachten in het Turks, hadden we ook niet kunnen voorzien. We misten de ondertitels. Gelukkig was dat voor de meesten in de zaal, tweede en derde generatie Turken geen probleem en dat zal dus wel de doelgroep zijn van deze performer. Dat ze nederlanders stomme krenterige boeren vindt van wie de zware manier van lopen afkomstig is van de tijd dat ze hun klompen uit de klei moesten trekken...ach wat zal ik ervan zeggen.

Kortom duidelijk iemand die nog verre van geintegreerd is en zichzelf wil stigmatiseren.

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 09:40:13 [permalink]

Saturday 20 October 2001

Nobody here
Via Q-Blog, de uiterst fraaie site van Nobody Here. Een aanrader!

[Algemeen] Geplaatst door aad om 15:14:12 [permalink]

Friday 19 October 2001

Armageddon
Net het laatste stuk van Armageddon gezien. Veel spectakel, heel voorspelbaar, (te) veel special-effects. Laat maar.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 23:44:27 [permalink]
Let me stay for a day
Ramon Stoppelenburg lift al sinds mei de wereld rond en dat gaat hem goed af. Inmiddels is hij in Zuid-Afrika aangeland waarvandaan hij zijn ervaringen in een Spits-column en (natuurlijk) weblog wereldkundig maakt.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 19:54:29 [permalink]
Gebouwen in Rotterdam
Gisteren vroegen we ons af wat de naam van dat terras ook alweer was, dat vroeger vlakbij Old Dutch lag. Een korte zoektocht met Google leverde deze pagina op. Het antwoord op de vraag is "Caland-West". Leuke site trouwens, met veel oude en nieuwe foto's van Rotterdam.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 09:22:41 [permalink]

Thursday 18 October 2001

The Analytical Engine
Een site met uiterst veel informatie, waaronder oorspronkelijke documenten, tekeningen en zelfs emulatoren in Java, over The Analytical Engine van Charles Babbage.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 12:22:48 [permalink]

Wednesday 17 October 2001

Theo van Gogh
Altijd leesbaar en zeer direkt, "Een gezellig blad voor de gehele familie". Je kunt je er ook op abonneren. Morgen verschijnt weer een nieuwe aflevering.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:03:52 [permalink]
Degree confluence project
Het Degree Confluence Project wil elke plaats op aarde fotograferen waarvan de coŲrdinaten een geheel getal zijn voor zowel de lengte- als breedtegraad. Natuurlijk zijn alle 5 punten in Nederland al bezocht.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:10:47 [permalink]
Antwerpen
Wat is Antwerpen toch een mooie stad!

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:40:49 [permalink]
Science?!
De Onderwijsraad en Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen hebben gisteren bekend gemaakt dat de basisvorming gaat veranderen. Op zich zien de plannen er niet verkeerd uit, echter men wil een "leergebied" science gaan maken met daarin de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en techniek.

Waarom toch dat gebruik van het Engels? Wat is er mis met een woord als "Wetenschap"? Waarom vinden ambtenaren (die in hetzelfde verhaal driftig in de weer zijn met kreten als "kerncurriculum" en "het differentiŽle curriculum") het nodig om voor een prima Nederlands woord een Engels synoniem te gebruiken? Omdat "wetenschap" mensen afschrikt? O, juist ja, en hetzelfde woord in een andere taal kan wel? Dit is waanzin ten top en wat mij betreft net zo gestoord en verwerpelijk als indertijd het voorstel om op alle Nederlandse universiteiten het Engels als voertaal tijdens colleges te gaan gebruiken.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 19:07:45 [permalink]

Tuesday 16 October 2001

Vreemde programmeertalen
Een overzicht van de meest obscure programmeertalen die ik ooit gezien heb! (Via Brainlog)

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:13:03 [permalink]
Mariniers
Wij wonen naast De Van Ghentkazerne van het Korps der Mariniers in Rotterdam. Een paar keer per jaar krijgen we een brief van de Kolonel der Mariniers, met als aanhef "Beste buren". Het gaat dan meestal over de wervingsdagen waarbij er knallende demonstraties zijn met granaten, machinegeweren en helicopters.

Een paar jaar geleden zat ik op een vrije, zeer warme, dag buiten met een biertje in de hand toen ik een groep mariniers de stormbaan zag nemen. Ik nam nog een slok en keek ernaar.

Dit weekeinde was er waarschijnlijk een soort "familiedag"; Een hele groep burgers, groot, klein, jong en oud, stond te kijken hoe er weer een stormbaan genomen werd. Ook een demonstratie schieten met machinegeweren stond op het programma.

Vanmiddag zit iemand buiten op een stoel achter een tafeltje te kijken hoe een andere militair iets aan het doen is. Is de een de ander een examen aan het afnemen? En zo ja, wie neemt wie het examen af?

Iemand die jaren geleden bij mij in de straat woonde, is ook bij de mariniers geweest. Hij vertelde van het moment dat hij voor het eerst met een parachute zou springen: "Dat valt niet mee hoor, zit je voor het eerst in een vliegtuig en dan moet je er nog uitspringen ook!"

Het is een vreemde wereld voor een buitenstaander.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 14:56:10 [permalink]

Monday 15 October 2001

Enkhuizer Almanak
Alles over de oudste almanak ter wereld, de sinds 1595 verschijnende Enkhuizer Almanak.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:54:14 [permalink]

Sunday 14 October 2001

Olifant in Kampen
Mooie site van De Olifant sigaren uit Kampen.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:52:59 [permalink]

Saturday 13 October 2001

Te weinig uniformen
Op NOS nieuws het bericht dat:

Het leger heeft te weinig passende kleding voor nieuwe rekruten. Daardoor moeten beginners aan de algemene militaire basisopleiding in eigen burgerkleren trainen of kledingstukken met elkaar delen.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 11:34:26 [permalink]

Friday 12 October 2001

Broodje Aap
Een complete verzameling van Urban Legends of, in goed Nederlands, broodje aap verhalen.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:57:36 [permalink]

Wednesday 10 October 2001

De tien geboden voor C-programmeurs
Al vrij oud maar ik kwam het net toevallig weer tegen: The Ten Commandments for C Programmers (Annotated Edition) van Henry Spencer. Voor elke C/C++/Java programmeur.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:30:52 [permalink]

Tuesday 09 October 2001

Duiven met pensioen
In het jaar dat email 30 jaar geworden is, komt Ananova met het bericht dat India een groot deel van zijn postduiven met pensioen stuurt.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:01:50 [permalink]
Kaboem Kabul
Als door het wolkendek
de hemel licht gaat geven
en donderend ineen stort,
rede en verstand.

Dan twijfel ik:
Is mij de wrake?
Oog om oog,
tand om tand?

H.Kraaijenhof

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 07:50:36 [permalink]

Monday 08 October 2001

Kursk
Als Afghanistan niet zo in de belangstelling stond vandaag, zou de berging van de Kursk prominent in het nieuws geweest zijn over heel de wereld.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:35:11 [permalink]
Tonie gebruikt Kladblok
Terwijl Tonie met verbazing schrijft over Wim de Bie, die nog met Wordperfect in de weer is, blijkt dat hijzelf Kladblok gebruikt. Wat is erger?

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:18:11 [permalink]

Sunday 07 October 2001

1000ste bezoeker!
Een bezoeker van "Telenet, BelgiŽ" was vandaag om 21:22h de 1000ste bezoeker van deze weblog sinds 5 augustus 2001.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:49:54 [permalink]
TNO
Amerikaanse en Australische onderzoekers enquÍteerden onlangs enkele honderden bedrijven om uit te zoeken hoe deze op computerincidenten reageren. Men wilde op deze wijze een indruk krijgen van de gevolgen van voortdurend toenemende frustratie bij ICT-managers door het steeds maar groeiende aantal hacking-incidenten, de agressieve automatische inbraakprogrammatuur, de moeizame weg om incidenten te onderzoeken, justitie die het af laat weten en onvoldoende bescherming van de belangen van de slachtoffers in de rechtzaal. Het blijkt dat flink wat bedrijven het Ďoog om oog, tand om tandí-principe huldigen en daar zelf speciale programmatuur voor gebruiken.

Auteur: Ir. H.A.M. Luiijf
Bron: Berusten of 'Oog om oog, tand om tand'

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 20:58:14 [permalink]
Het begin
De aanval op Afghanistan is zojuist begonnen. Weer een domino-steen die gevallen is...

[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:21:59 [permalink]

Saturday 06 October 2001

Domme wetten
Op de site Dumb Laws worden allerlei "domme wetten" genoemd. Niet alleen van de VS maar bijvoorbeeld ook uit Nederland. De twee Nederlandse wetten die ze noemen zijn:
  • It is legal to smoke pot, buy it, or have less than 5 grams with you.
  • Prostitution is legal but the prostitutes must pay taxes like any other business. [Why does this law exist?]


Wat ze nu precies met die laatste vraag bedoelen?

[Algemeen] Geplaatst door aad om 17:37:30 [permalink]
Oldies Music
Een site waar ik lang ben blijven hangen: Oldies Music -- history, trivia and charts of Fifties, Sixties and Seventies music. Veel links naar sites van allerlei artiesten, bladmuziek, hitlijsten, biografieen en noem maar op.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 15:49:54 [permalink]
Lekdijk
Aan de dijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk wordt al twee jaar gewerkt. De dijk wordt zowel hoger als breder. Het karakteristieke gezicht is echter helemaal weg. In plaats van een hogere dijk aan de Lek-kant en de lager liggende weg, is het nu helemaal vlak. Jammer.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 13:55:56 [permalink]

Thursday 04 October 2001

UPC/Chello
UPC/Chello
Gisteren een brief ontvangen van UPC, betreffende de overgang van Quicknet/Sonera naar Chello. Mijn opzegging van vorige week is dus nog niet doorgedrongen maar dat is niet zo vreemd. Kenmerkend is echter dat de brief gericht was aan "A.L. Dekkers". Die extra S in mijn naam is natuurlijk raar, het is de eerste keer in de correspondentie dat dit voorkomt. Dat het geen toevallige fout is, blijkt verderop in de brief. Hierin staan nl. de nieuwe inloggegevens voor Chello. Mijn nieuwe inlog- / mailnaam is "a.dekkers9@chello.nl" geworden.... Geweldig. Als ik al niet opgezegd zou hebben zou dit een reden geweest zijn. Wat hier natuurlijk overduidelijk uit blijkt is dat de IT-lichten bij Chello/UPC/Quicknet de oude account namen met het handje opnieuw hebben zitten intikken. Een ander bedrijf zou een script gemaakt hebben om de oude inloggegevens automatisch om te zetten naar de nieuwe. Lekker snel en geen kans op fouten. Maar nee, niet hier. Wat een prutsers!

[Algemeen] Geplaatst door aad om 23:08:26 [permalink]
Barbara (1930-1997)
damebrune (11k image)
Luister nog eens naar dat prachtige chanson L'aigle noir van en door Barbara, van wie ik ooit een optreden mocht bijwonen. Hier een van de coupletten, dat mij wel bijzonder aanspreekt:

Dis l'oiseau, Ű dis, emmŤne-moi,
Retournons au pays d'autrefois,
Comme avant, dans mes rÍves d'enfant,
Pour cueillir en tremblant,
Des ťtoiles, des ťtoiles,
[Algemeen] Geplaatst door hedy om 22:29:05 [permalink]

Tuesday 02 October 2001

50 jaar TV
Net diverse stukken van het 50 jaar TV programma van de gezamelijke omroepen gezien. Veel herkenning: Swiebertje, Oebele, Farce Majeure. Jammer dat die stukjes zo kort waren. Mooi ook die beelden van de eerste maanlanding. Ik heb nog plakboeken uit die tijd. Hield alles bij vanaf de Apollo 7. Kan mij altijd slecht voorstellen dat er massa's mensen zijn die dat niet zelf hebben meegemaakt, simpelweg omdat ze nog niet geboren waren.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 23:34:31 [permalink]
Quack leeft!
Een teken van leven van het Quack the Duck World Tour Project. De organisator heeft wat financiele problemen waardoor het project vertraging opgelopen heeft. Naar alternatieven wordt gezocht.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:33:35 [permalink]
Vreemde vreemdgangers
Thema van de nieuwe voorstelling van Nilgun Yerli op 20 oktober a.s. in het Bibliotheektheater te Rotterdam.

Wat is vreemd?
Vreemd is vooral wat door anderen vreemd wordt gevonden.
De wereld is groot en bont en vol. Wat kan daar nu nog vreemd aan zijn?
Is het vreemd dat je soms teleurgesteld bent? Of verbaasd? Of woedend?
Is vreemdgaan vreemd?
Is de verwaarlozing van vriendschappen doordat iedereen het maar druk heeft vreemd?
Is het vreemd dat je verwachtingen hebt?
Is het vreemd dat de gewoonte uiteindelijk te gewoon wordt?
Is het vreemd om vreemd te zijn?
En waarom dan?
Is dat een vreemde vraag?
Nee, geen enkele vraag is vreemd.
Maar je moet natuurlijk wel een antwoord hebben
Of is het vreemd als je geen antwoord hebt?
Is vreemde vreemdgangers een vreemde voorstelling?
Ja en nee.
Wel buitengewoon. En hartverwarmend. En verfrissend. En ongehoord.
Of mag je dat niet zeggen?
Vreemde vraag...
En ja, wie bepaalt er eigenlijk wat vreemd is?

[Algemeen] Geplaatst door hedy om 20:33:42 [permalink]

Monday 01 October 2001

Golf en sex
En om maar even bij Ananova te blijven. Uit onderzoek blijkt dat golfers hun "sport" belangrijker vinden dan sex, geld en vrouwen (typisch lijstje trouwens). Altijd al geweten dat er iets aan de hand is met mensen die hard een balletje wegslaan, het achterna lopen en het uiteindelijk in een putje proberen te mikken.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:08:27 [permalink]
Penis in een fruitdrankje
Bizar bericht op Ananova. Leuke, passende, naam voor dat fruitdrankje trouwens: Ora Potency Fruit Punch.

[Algemeen] Geplaatst door aad om 08:37:06 [permalink]