Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Monday 29 July 2002

Heel leuk
Ooit gezien langs de kant van de weg, ergens tegen de Ardennen aan, een bord met daarop:
Binnenpretpark
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:58:15 [permalink]
Verwachting
Het zal niet lang meer duren voordat we de eerste agrariŽr op TV of in de krant zullen zien verschijnen die steen en been klaagt over de droogte. Ongetwijfeld zal de regering gevraagd worden om financiŽle steun in deze barre tijden.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:38:00 [permalink]
Jongensdroom
Via Lars, alles over het bouwen van je eigen KITT 2000. Ik ga gelijk aan de slag als die replica's helemaal vanzelf kunnen rijden of in ieder geval als er een polshorloge bijzit waarin je kan roepen "Kitt, kom mij effe ophalen!" en je het geruststellende "Right away, Aad!" hoort.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:18:50 [permalink]

Sunday 28 July 2002

Heel slim...
Bij ons in de wijk is er al een tijd een speelplaatsje voor kinderen. Speelplaats Heel leuk, hoewel in de praktijk blijkt dat er (behalve in het begin) vrijwel geen gebruik van gemaakt wordt. Kijk echter nog eens goed naar de foto, helemaal onderin beeld is een namelijk een paaltje te zien:

Hond
Dit zelfde gebiedje is namelijk ook aangewezen als officiŽle hondenpoep-plaats. Wie zou dat toch bedenken om een speelplaats te omgeven door hondendrollen? Een kindhater of een dom iemand?

Ik kan mij het volgende gesprek voorstellen;

"Wat moeten we toch met Jansen doen? Die is zelfs te dom om ergens anders binnen de Gemeente te plaatsen."
"We hebben nog wel iemand nodig die zegt waar de hondenpoep-plaatsen moeten komen, daar kan hij weinig kwaad!"
"Uitstekend idee! Laten we dat maar doen. Roep Janssen even bij mij, wil je? Dan regelen we het gelijk."
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 11:25:22 [permalink]

Friday 26 July 2002

The first human cloning company.
Dit uiterst vage bedrijf, zegt de eerste menselijke kloon "gemaakt" te hebben.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 22:59:12 [permalink]
Ruimte weerbericht
Een interessante site, waar je onder andere zeer actuele gegevens kunt vinden over zonnevlekken en de (zonne)wind snelheid.
[Internet] Geplaatst door aad om 19:50:00 [permalink]
Krokodil
<komkommertijd>
Egmond aan den Hoef is in de ban van een krokodil die in een sloot aan de Prinses Magrietlaan zou zitten, zo meldt de Telegraaf. Volgens ooggetuigen is het beest ongeveer 50 cm lang. "Zolang ze dat beest niet hebben gevonden, gaan de deuren op slot," aldus een buurtbewoonster. (Nu.nl)
</komkommertijd>
[Nieuws] Geplaatst door aad om 18:03:00 [permalink]
Zomercarnaval
Vanavond en morgen, het zomercarnaval in Rotterdam. De site geeft live-beelden en bevat ook foto's en video van de optochten van voorgaande jaren.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 17:25:00 [permalink]

Thursday 25 July 2002

Waar moet dat heen?
Het is diep en diep triest om de bard Assurancetourix voortaan Kakafonix te gaan noemen om nog maar te zwijgen over Abraracourcix die nu Heroix is gaan heten. Is er dan helemaal niets meer heilig in dit land?
[Nieuws] Geplaatst door aad om 23:00:37 [permalink]
Eureka!
Augustus vorig jaar schreef ik naar aanleiding van het overlijden van mevrouw Wina Born een blogje over een kookboek uit 1964, dat ik ooit onder ogen had gekregen. Het heette Een miljoen feestelijke menu's, was geschreven door een zekere Lenore Joyce-Cowen en door Wina Born bewerkt en in het nederlands vertaald.

Een van mijn grootste wensen was, dat kookboek in mijn bezit te krijgen en vandaag is dat gelukt! Dankzij een tweedehands boekensite Bunboek. Gisteren besteld, vandaag in huis, geweldige service.

Het is een beduimeld exemplaar, hetgeen ook al op hun site was aangegeven met een 6,5 het ruikt muf, alsof het jaren ergens in een vergeethoekje op zolder heeft gelegen, maar wat een heerlijk idee, dat ik dit nu eindelijk gevonden heb. Wat er zo bijzonder aan is heb ik reeds eerder getracht te beschrijven, maar ťťn ding is zeker. Op de een of andere manier hoort dit kookboek bij mij. Karma?
[Algemeen] Geplaatst door hedy om 22:53:36 [permalink]

Wednesday 24 July 2002

Het blijft maar doorgaan
Voor de zoveelste keer kreeg ik daarnet weer een tweetal virussen van (voor zover dat iets zegt):
Return-Path: <rober.bakker@planet.nl>
Received: from smtp03.wxs.nl (smtp03.wxs.nl [195.121.6.37])
Natuurlijk heb ik een goede en up-to-date scanner en gebruik ik PocoMail in combinatie met MailWasher. De laatste ziet al dat het een virus is, zodat het spul geen eens op mijn systeem komt.
[Internet] Geplaatst door aad om 21:16:56 [permalink]
Ban Spam
Geweldig idee!
[Internet] Geplaatst door aad om 20:45:35 [permalink]
Beleggers zijn gek - 4
Als jullie nu denken dat hier een gefrustreerd iemand zit die zijn beleggingen als sneeuw voor de zon ziet slinken, dan moet ik jullie teleurstellen. Ik heb geen enkel aandeel in mijn bezit en ik weet nu ook weer waarom.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 20:45:00 [permalink]
Beleggers zijn gek - 3
Opmerkelijk zijn die berichten na de presentatie van de kwartaal of jaarcijfers van grote bedrijven. De afgelopen weken kwam het vaak voor dat een bekend bedrijf de resultaten bekend maakte. Zelfs winst kwam dan ook nog voor. Het bericht ging dan vaak als volgt:
Het bedrijf TrubbelTech maakte vandaag haar kwartaal cijfers bekend en die gaven een winst te zien van 5%. Analisten hadden echter 5.6% verwacht en daardoor zakte de koers van TrubbelTech met 5.3% op de AEX.
Wie presteren er nu eigenlijk niet? De bedrijven of de analisten? Kan het niet zo zijn dat die analisten er totaal niets van bakken? Dat ze keer op keer de plank misslaan?
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 20:30:33 [permalink]
Beleggers zijn gek - 2
Een tijdje terug stond er in een blad (ik geloof Quote) een gesprek met diverse beheerders van beleggingsfondsen. Dat was een jaar eerder ook al eens gedaan en nu werden de verwachtingen van toen tegen de realiteit uitgezet. Alle fondsen waren circa 10 - 20% in de min gegaan terwijl de verwachtingen een jaar daarvoor nog heel positief waren.

Elke belegger werd vervolgens weer om zijn of haar verwachtingen gevraagd voor het komende jaar.

Mij leek die vraag een beetje overbodig; De dames en heren beleggers hadden immers al laten zien dat ze ook niet in de toekomst konden kijken.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 20:22:38 [permalink]

Monday 22 July 2002

Staatssecretaris Bijlhout treedt af
Is dit een "duur-record" staatssecretaris zijn?
Zelfs Charl Schwietert heeft het in 1982 nog vijf dagen uitgehouden.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 22:30:33 [permalink]

Sunday 21 July 2002

Nicci French
Pas het laatste boek van het schrijversduo Nicci French uitgelezen 'De bewoonde wereld' ofwel 'In the land of the living'. Vanaf nu heb ik me echt voorgenomen om geen boeken meer van hen te kopen, net als vorig jaar overigens toen ik 'de rode kamer' had uitgelezen. Op de een of andere manier ben ik dat voornemen na een jaar vergeten, om er vervolgens weer in te stinken.

Waarom deze frustratie? Omdat het einde van ieder boek enorm teleurstellend is. De spanning wordt heel goed opgebouwd, daarin vond ik dit laatste boek wel het summum, doch daarna veranderen de personages van de hoofdpersonen geleidelijk aan tot hoofdpersonen, die beter in een boeketreeksje thuishoren dan in een zogenaamde literaire thriller.

De hoofdpersonen(vrouwen) worden op ongeveer de helft van het boek verliefd op iemand die ze voordat de moord plaatsvond nog niet kenden en uiteraard wordt het slachtoffer van deze affectie op een gegeven moment op subtiele wijze verdacht gemaakt. Uiteindelijk blijkt de werkelijke dader toch weer iemand anders te zijn en dan volgt er een ontknoping die zo stompzinnig is, dat je je afvraagt of je je tijd niet beter had kunnen besteden aan het spelen van Tropico.

Zo ook dit laatste boek. Toen ik het eerste deel las dacht ik, dat het het scenario van de film Gebroken Spiegels van Marleen Gorris betrof en volgens mij kan ze zo een claim indienen wegens plagiaat. Dat gedeelte over die keurig nette kantoorpik die ergens in een afgelegen containerruimte bij de haven een ontvoerde vrouw heeft 'opgeslagen' tot eigen vreugde en vermaak. Langzaam hongert hij haar uit, tot de dood erop volgt, hierbij foto's makend van haar aftakeling, waarvan hij een enorme kick krijgt.

Ook de dader in het boek van de French Connection is een dergelijke psychopaat. Echter, dat neemt niet weg dat de hoofdpersoon, Mina Meut, een overspannen kantoordecorator lijdend aan geheugenverlies, hem als apotheose een lekkere tongzoen geeft en vervolgens haar duimnagels in zijn oogkassen plant, het pus eruit laat spuiten om op die manier haar gram te halen. Kortom, bullshit. Nee, als er volgend jaar weer een boek uitkomt, dan hoop ik me dit goed te herinneren. Ik had gewaarschuwd moeten zijn, een schrijversduo bij wie Ivo Niehe op bezoek is geweest!
[Algemeen] Geplaatst door hedy om 09:44:12 [permalink]

Thursday 18 July 2002

Bellers
Ook zo'n hekel aan die telefoontjes die meestal net komen als je zit te eten? Of je nog interesse hebt in de NRC, AD of Trouw? Of wellicht een bijzondere geldlening? "Nee!" zeggen en de verbinding verbreken helpt maar als je meer tijd hebt en wat plezier wilt beleven moet je dit EGBG tegenscript eens proberen.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:06:20 [permalink]

Tuesday 16 July 2002

Oma in de boom
Ook van nu.nl dit prachtige bericht:

Een 78-jarige vrouw uit het Roemeense Olt moet twee keer per week in een boom klimmen om haar kleinkinderen te kunnen spreken via haar mobiele telefoon. Het is de enige manier om signaal te krijgen. Elke woensdag en zaterdag zit ze om klokslag 10.00 uur in de boom. Soms zit ze er voor niets als haar kleinkinderen haar vergeten te bellen. (Nu.nl)
[Nieuws] Geplaatst door aad om 20:48:25 [permalink]
Windows XP met afstandsbediening
Wat moet ik hier mee?!! Het enige nut zie ik bij het geven van PowerPoint presentaties. Zien jullie het nut?
[ICT] Geplaatst door aad om 20:46:35 [permalink]

Monday 15 July 2002

Microchess
Ik heb in 1978 mijn eerste echte computer gekocht. Dat was een KIM-1 van Mostek een bedrijf dat net door Commodore gekocht was. Mostek was de maker van de 6502 processor, die ook gebruikt werd in de PET, de Apple ][, de Commodore-64 en nog een paar anderen, waaronder de KIM-1. De prijs van de KIM-1 was toen zo'n 1000 gulden maar dan had je ook een computer met hexadecimaal toetsenbord, 6 zevensegments LED's, een casseterecorder interface en wel 1K RAM geheugen! Eigenlijk iets meer; In een tweetal IO-chips, de 6530, zat in elk ook nog eens 64 bytes, dus 128 byte in totaal. Voor de gebruiker zelf was 64 byte beschikbaar.

Gisteren kwam ik toevallig nog een boekje tegen: Microchess, a chess playing program for the 6502 microcomputer by Peter Jennings. In dit boekje staat de 6502 assembler code en uitleg van een schaakprogramma voor de KIM-1 dat precies past in de 1K + 64 byte RAM. Alles heb ik nog in huis; De KIM-1 staat altijd naast mijn huidige computer, de handleidingen heb ik nog, het fantastische The First Book of KIM ook. Leuk is, dat alles ook op deze site te vinden is.
[ICT] Geplaatst door aad om 21:12:30 [permalink]

Sunday 14 July 2002

Marten Toonder 90 jaar
Marten Toonder heeft in de stad waar hij 90 jaar gelden geboren werd, Rotterdam, een monument gekregen. Ik zag het geval vrijdag vanuit de tram bij Station Blaak staan. Het is, uhh, bijzonder. In Trouw wordt het een kruising tussen Nintendo en Efteling aan de Maas genoemd. Ordeel zelf.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 23:13:05 [permalink]

Friday 12 July 2002

Snuiven
Is "shit" ook niet een benaming voor sommige verdovende middelen?
[Nieuws] Geplaatst door aad om 21:20:11 [permalink]
Beleggers zijn gek - 1
Het heeft even geduurd maar nu weet ik het zeker: beleggers zijn gek. Onlangs werden Unilever en Shell uit de zogenaamde S&P 500 index gehaald. Prompt zakten de koersen van deze fondsen een flink aantal procenten. En waarom eigenlijk? Wisten de dames en heren beleggers eigenlijk wel wat de reden was? Dat S&P de index geheel met Amerikaanse fondsen wilden vullen en er dus geen plaats meer was voor die twee Anglo-Nederlandse bedrijven.

Het is toch eigenlijk raar dat dergelijke gebeurtenissen ook nog effect hebben op "de stemming" op de beurs? Hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik vind dat "gek" nog veel te zwak is uitgedrukt.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 21:16:24 [permalink]

Thursday 11 July 2002

Gerdy's weblog
Gerdy is weer terug in BelgiŽ en viert dat met een nieuwe vormgeving.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 22:38:40 [permalink]
Oorlog in Schinveld!
In een reactie op de maatregel om het aantal bejaarden in winkels te reguleren is er een storm van protesten opgestoken. Deed de eigenaar van een plaatselijke supermarkt gisteren nog voorkomen alsof de hele Schinveldse-middenstand de bejaarden-maatregel ging invoeren, vandaag kreeg Zwavelaars andere informatie. Wendy Wammers van de "Brei-haven" geeft aan dat de er ook andere meningen zijn. "Het is grote onzin!" laat zij ons weten. "Bejaarden weren? Hoe komen ze erbij?! Weet je wie ze moeten weren? Die jonge moeders die alle winkels onveilig maken met hun kroost! Hoe vaak komt het niet voor dat je rustig een nieuw breipatroon aan het uitzoeken bent en er komt zo'n rotjong door de winkel rennen en gillen? Of zo'n trotse moeder die met haar misbaksel in een kinderwagen alle paden in de winkel blokkeert of nog erger de stapels met wol omrijden." Het is dan ook niet verwonderlijk dat mevrouw Wanders en enkele geestverwanten, zoals Riek Ravenstijn van het "Jam-huis", bordjes gaat plaatsen met "wij laten 1 moeder met kind per keer binnen".
[Nieuws] Geplaatst door aad om 12:43:00 [permalink]

Wednesday 10 July 2002

Winkeliers weren bejaarden
Het nieuws dat winkeliers in Schinveld een maximum hebben ingesteld op het aantal bejaarden die per keer binnengelaten worden, heeft nogal wat commentaar uitgelokt. Zwavelaars toog naar Schinveld en sprak met de eigenaar van een supermarkt, de heer Zwartkop, waar het bordje "wij laten 1 bejaarde per keer binnen" aan de deur hangt. De heer Zwartkop snapt alle ophef niet: "Het is hypocriet, mijnheer, moet je mijn klanten horen als ze in de rij bij de kassa staan te wachten en er staat een bejaarde voor in de rij! Het duurt meestal 10 minuten voordat ze klaar zijn. Eerst alle zegeltjes tellen, alle groenten wegen, tegoed bonnen uitschrijven voor alle aanbiedingen die uitverkocht zijn en dan is eindelijk de band weer vrij. De mensen klagen steen en been en het kost mij allemaal omzet. De AH hier verderop heeft een compleet bejaardenverbod ingesteld maar dat is mij te gortig, ik heb tenslotte ook een moeder op leeftijd. Nee, maximaal 1 per keer lijkt mij prima en mijn klanten zijn er ook blij mee." Een moeder met twee kleuters bevestigde dit verhaal: "Je moet het af en toe eens meemaken, vooral mevrouw Van Kelder hier uit de straat is een ramp. Ze is 82 en een schat van een vrouw hoor, daar niet van maar ik heb diverse keren 10 tot 15 minuten staan wachten voordat ze bij de kassa weg was. De laatste keer gingen mensen de 3 euro 67 die ze aan het uittellen was met losse centen, gewoon voorschieten. Ik vind het een prima maatregel!" Volgens Zwartkop gaan volgende week alle winkeliers in Schinveld de maatregel invoeren.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 20:24:11 [permalink]

Monday 08 July 2002

Janis Ian over Napster
Via dagelinks.nl een lang maar zeer interessant artikel van Janis Ian over de platen industrie en de perikelen over het gratis downloaden van muziek via Napster danwel het maken van een kopie van een CD.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 21:14:27 [permalink]

Sunday 07 July 2002

FavoriteSync
Besproken in de PCM en zeer handig!
[ICT] Geplaatst door aad om 18:12:19 [permalink]

Saturday 06 July 2002

Pensioen
Enige tijd terug kreeg ik van mijn werkgever allerlei informatie aangaande mijn pensioenregeling; Door andere wetgeving gingen er dingen veranderen en moest ik keuzes maken. Het waren drie zaken waar ik wat over moest roepen.

Na het formulier een aantal malen aandachtig gelezen te hebben, snapte ik niet waar het over ging.

Soortgelijke problemen had ik jaren geleden toen ik met een pensioenadviseur sprak. Compleet onbegrijpelijk! De goede man deed zijn uiterste best, sprak helder Nederlands en op zich begreep ik best wat hij vertelde; Totdat de zinnen mijn oren voorbij waren. Niets bleef hangen. Het is een materie die op de een of andere manier voor mij compleet ondoorgrondelijk is. Ik laat mij daarom maar adviseren over wat het beste is. Ik weet best wat ik wel en niet wil (niet al teveel risico met beleggen enzo) en aan die hand van die wensen mogen de specialisten bepalen wat het beste is.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 15:09:00 [permalink]
Negen meg
Daarnet toonde Zwavelaars als "kreet" het volgende gedicht:

Nine megs for the secretaries fair,
Seven megs for the hackers scarce,
Five megs for the grads in smoky lairs,
Three megs for system source;

One disk to rule them all,
One disk to bind them,
One disk to hold the files
And in the darkness grind 'em.

Hetgeen natuurlijk een variant is op Tolkien's gedicht over "The One-Ring". Ik kwam dit stukje vele jaren geleden ergens tegen en natuurlijk toegevoegd aan mijn "kreten" verzameling. Op dit moment is het leuk om te zien over welke hoeveelheden data-opslag men toen sprak. 3MB voor het operating systeem? Dat lukt je niet meer. Op dit moment heb ik al 128MB in mijn PDA'tje zitten. En dat terwijl ik ooit begon met 170kB-floppen en niet te vergeten een 10MB harde schijf. Een gigantische hoeveelheid ruimte! Nu koop je een prima IBM harde schijf met 60GB voor Ä100.
[ICT] Geplaatst door aad om 12:35:57 [permalink]

Friday 05 July 2002

Houtje-touwtje puzzel
Een tijdje terug hebben we een vriend voor zijn verjaardag dit Eureka-puzzle Model-G puzzel van Eureka-puzzle gegeven. Hij heeft meer van dit soort spelletjes in zijn huis staan en laat ons maar al te graag proberen die op te lossen. Die avond werden door alle aanwezigen diverse pogingen ondernomen om de puzzel op te lossen. Zonder succes. De dag erna bleef ik er zelf ook over nadenken en kwam tot de conclusie wat de methode moest zijn om de puzzel op te lossen. Om dit uit te kunnen testen heb ik zelf ook een exemplaar gekocht. Het lukte mij niet direct om de oplossing te vinden. De puzzel bleef een paar weken in een hoekje staan. Steeds keek ik er even naar. Een tweetal weken geleden had ik voldoende moed verzameld om het weer eens te proberen. Wederom ging ik met mijn eerste idee aan de slag om de puzzel op te lossen. Deze keer lukte het vrijwel de eerste keer. Na nog wat gepruts lukte het ook om de oorspronkelijke stand terug te krijgen. Het is zo simpel, zeg ik nu achteraf. Ik wil nu ook wel meer van deze puzzels proberen!
[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:58:04 [permalink]

Wednesday 03 July 2002

LPF minus 8
Dat is knap! De nieuwe regering is nog niet aangetreden maar volgens het NIPO zou de LPF nu 8 zetels minder krijgen in de Kamer.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:32:33 [permalink]
d3db
Het was al een hele poos stil bij De Derde Belg maar nu is te zien waarom. Dat ziet er weer prima uit!
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:15:03 [permalink]

Monday 01 July 2002

Plaatje naar tekst
Kennen jullie deze al?
[Algemeen] Geplaatst door aad om 23:05:18 [permalink]
Oeps...
Zou de piloot die deze fout maakte goed geslapen hebben?
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:20:14 [permalink]
Het laatste restje
Aangezien diverse zoekmachines nog verwijzingen hebben naar de oude Greymatter files, heb ik er zojuist voor gezorgd dat deze files automatisch doorlinken naar de Nucleus versies. Zowel voor de "losse" stukjes als de aanroepen naar de archives. Zie als voorbeeld de link naar http://zwavel.com/~zwavelaars/archive/00000495.php. Het laatste restje Greymatter is nu van Zwavelaars verdwenen en dat ruimt lekker op.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:09:44 [permalink]