Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Tuesday 30 November 2004

Kerstverhaal
Nu december steeds dichterbij komt, stijgt het aantal hits op Zwavelaars. Dit komt vooral omdat hier in 2001 en 2002 een tweetal “ketting kerstverhalen” verschenen zijn.

Om deze mensen te helpen om het “echte” kerstverhaal te vinden, zal ik een paar links geven:

Het evangelie van Lukas, hoofdstuk 2, een kindervertelling van het verhaal en een kritische beschouwing over kerstmis.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 08:49:10 [permalink]

Sunday 21 November 2004

De zin van het leven
Iedereen zoekt zekerheid. Er zijn mensen die het vinden in een geloof. Of dat nu het Christendom, de Islam of het Boedisme is doet er niet toe. Het is mooi om op al die momenten in het leven waarop je denkt “Waarom?” of “ Hoe moet het nu verder?” te kunnen putten uit de wijsheden van een geloof. Ik benijd mensen met een diep geloof. Als ik langs de moeilijke momenten van het leven strompel, zou ik ook wel eens zekerheid willen. Voorlopig ben ik alleen maar bang dat er geen vooropgezet doel is of grote kosmische reden van alle dingen. Toeval en willekeur lijken in het dagelijks leven, net als in de natuurkunde, de dienst uit te maken. Het leven is maar een gril van de natuur, verder niets. Is het anders te begrijpen waarom een man van 35 jaar, met vrouw en drie kinderen sterft aan kanker? Is het te begrijpen waarom er dagelijks kinderen in Afrika doodgaan omdat de leiders van hun land zichzelf verrijken of meer macht zoeken? Is het te begrijpen waarom een ex-baas van mij (circa 40 met vrouw en kinderen) een paar maanden geleden doodgaat door een complicatie met medicijnen na een “simpele” hernia-operatie? Of dat een andere ex-baas ook plotseling sterft? Een vooropgezet plan? Zou er een opperwezen zijn die dit ziet gebeuren? Dit stuurt? Nee, toeval en willekeur. Dat is alles. Sommigen hebben mazzel, anderen niet. Zo simpel is het. Of je net 30 seconden eerder of later van huis gaat beslist of je in een dodelijk ongeluk komt of niet. Op de geschiedenis van het heelal of de Aarde een totaal oninteressante gebeurtenis. Voor de familie en vrienden heel belangrijk.

Maar verleidelijk is het wel. Het bestaan van “iets”. Iets dat door maar hard genoeg te bidden, al je zorgen en problemen van jezelf en geliefden wegneemt.

Misschien bestaat Hij wel. Er zijn zoveel mensen die in Hem geloven en daaruit kracht putten. Wonderen bestaan zegt men. Ik hoop het.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 22:05:39 [permalink]

Friday 19 November 2004

Bernhard
Ik heb zo'n gevoel dat Prins Bernhard nog iets “bijzonders” achter de hand heeft als hij komt te overlijden. Misschien iets als een video-boodschap waarin hij lekker tekeer gaat over zaken die hem dwars zitten. Bijvoorbeeld nog even zijn mening geven over de Lockheed-affaire...
[Nieuws] Geplaatst door aad om 17:31:00 [permalink]

Tuesday 16 November 2004

Pim
Wat al een paar weken in de lucht hing, is gisteren toch gebeurd. Pim Fortuyn is verkozen tot Grootste Nederlander. Wat is grootheid in dit verband nu eigenlijk waard? Welke landgenoten hebben zo'n bord voor hun kop dat ze in Pim F een soort nieuwe messias zien en hem eeuwig trouw zijn? Een trouw die ik ook dagelijks hier in Rotterdam zie, bij het beeld van Fortuyn voor het Schielandhuis door de grote hoeveelheid bloemen die er ligt. Is het grootste deel van de Nederlanders gek aan het worden? Kunnen we de hoofd- en bijzaken niet meer scheiden? Hebben we zelf zo een slecht eigenbeeld dat we elk persoon met een grote Ratelband-mond braaf volgen en zelf niet meer denken?

De antwoorden op deze vragen weet ik ook niet maar ik ben bang dat ze mij ook niet zouden bevallen.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 21:11:52 [permalink]