Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Saturday 31 December 2005

Nieuwjaarsverwachting
Kop op, het ergste moet nog komen.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 12:19:01 [permalink]
Laat maar
Ohra maakt reclame met het volgende:
Met een Ohra zorgverzekering wordt je binnen 14 dagen geopereerd.
Dat is niet zo'n plezierig vooruitzicht als je gezond bent.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 11:31:33 [permalink]

Wednesday 14 December 2005

Normen en waarden
Jan-Peter Balkenende was blij dat hij even tijd voor zichzelf had. Hij liep al een poosje rond met een onrustig gevoel en had zich voorgenomen om eens goed na te denken en tot een oplossing te komen voor een sluimerend probleem. Hij was tenslotte de minister-president van Nederland! Hij glimlachte en ging achter zijn bureau in het Torentje zitten, een plek met zoveel historie en inspirerende, illustere, voorgangers. Maar ook hij, zou de geschiedenis ingaan als een van die mensen. Eentje die zelfs op zeer goede voet stond met die andere grote denker en leider van dit moment, George W. Bush!
Hij pakte een nieuw vel papier en opende zijn vulpen. Vandaag zou hij een oplossing vinden voor het probleem waarom die discussie over normen en waarden niet echt van de grond kwam. Het was een belangrijk punt tijdens de verkiezingen geweest maar kwam eigenlijk helemaal niet meer uit de verf. Hij vroeg zich af waarom dat was. Hoe kunnen we het weer op de agenda zetten? Een interview met De Woestijnruiters? Hij dacht even aan dat brutale gezicht van Jeroen Pauw en die sardonische glimlach van Paul Witteman. Nee, dat is veel te lastig. Eigenlijk wist hij ook wel dat wederom het herhalen van zijn standaard verhaal niet zou werken. Te bekend. Te afgesleten. Nee, het was tijd voor iets nieuws! Vol goede moed schreef hij bovenaan het vel papier: Nieuwe aanpak Normen en Waarden. Twee ferme strepen eronder en het voelde alsof hij een goed begin gemaakt had. Zo, daar kan niemand omheen!
Waar gaat het eigenlijk om? Dat iedereen de goede christelijke normen en waarden als voorbeeld neemt. Dat is de kern. Hij twijfelde even om de 10 Geboden op te schrijven maar verwierp dat idee resoluut. Nee, dat zou niet begrepen worden. Zeker niet door de jongeren. Hij bleef even nadenken. Het gaat inderdaad over een voorbeeldfunctie. Misschien gewoon beginnen met hoe hij zelf zich gedraagt? Nee, beter zou het zijn dat de hele ministersploeg het goede voorbeeld geeft! Kijk, nu komen we ergens, dacht hij. Gewoon 10 gedragsregels opschrijven. Hij was tenslotte de baas! Vol inspiratie begon hij te schrijven:
1) Zeg altijd de waarheid
2) Neem ontslag als je gelogen hebt.
3) Neem ontslag als je politiek verantwoordelijk bent.
Hij stopte. Dacht aan Donner, aan Rita, aan Ben. Zijn gezicht werd somber. Hij deed de dop weer op zijn vulpen en stopte hem in zijn colbert. Het vel papier verfrommelde hij en wilde het in de prullebak gooien. Hij dacht aan Peter R. de Vries, streek het papier weer glad en stopte het in de kleine papiervernietiger die aan de andere kant van zijn bureau stond. Nee, hier moest hij toch nog langer over nadenken.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 21:21:48 [permalink]

Saturday 03 December 2005

Nokia 770 - 6
Volgens Nokia kun je ongeveer 3 uur met een volle batterij werken. In mijn ervaring is dat langer. Als je echter 3 uur vrijwel continu met WiFi actief bezig bent gaat het wel hard. Zoals ik de 770 vooral gebruik: onder handbereik en iets opzoeken als het nodig is, gaat de batterij veel langer mee. Als de 770 een paar minuten niet gebruikt wordt gaat hij in standby mode, die direct weer op te heffen is door op het scherm te tikken.

Een ander nog niet genoemd punt is de snelheid. De 770 komt soms wat traag over (intern zit er een ARM-processor in van TI). Je tapt soms ergens op, ziet niet direct reactie en tapt nog een keer. Toch gaat het browsen prima. Wat verbetering in de terugkoppeling van de GUI zou waarschijnlijk al helpen.

En dan de hamvraag, kan ik de 770 aanraden?

Volmondig: ja!

Hij heeft wat ruwe kanten, die vooral software gerelateerd zijn en hopenlijk in de nieuwe release verbeterd zijn, maar de Nokia 770 is heerlijk om mee te werken en bij de hand te hebben. Nokia heeft een goed internet tablet gemaakt met een hele goede grootte en dat laatste is zeker niet onbelangrijk. Ook het feit dat OS op Linux (Debian) gebaseerd is zal een aantrekkingskracht uitoefenen op vele bouwers waardoor te verwachten is dat er snel nog meer programma's beschikbaar komen. De Nokia 770 zou wel eens een echte trendsetter kunnen worden.
[Nokia 770] Geplaatst door aad om 10:48:00 [permalink]

Friday 02 December 2005

Nokia 770 - 5
Andere ingebouwde applicaties die ik nog niet genoemd heb zijn een picture-viewer (snapt de meeste gangbare formaten, inclusief .png) en een pdf-reader.

De pdf-reader is ook geen voorbeeld van stabiliteit. Na het laden van een redelijk grote pdf, kreeg ik een systeemmelding dat er te weinig geheugen was en dat het sluiten van enkele openstaande applicaties nodig was. Na deze actie was de 770 niet meer stabiel; Zelfs zonder pdf-reader actief was geen nieuw programma meer op te starten. Pas na het volledig opnieuw opstarten (duurt circa 45 s) werkte alles weer goed.

Zelf heb ik inmiddels de volgende tools geinstallleerd: Plucker (een eBook-lezer die bijvoorbeeld ook op het Palm-platform bekend is), xterm en bash, zodat ik de 770 ook “puur” vanaf een Unix-prompt kan bedienen. Een andere reeds aanwezige nuttige uitbreiding is een ssh server/client.

Tekstinvoer gaat trouwens met een mini-toetsenbord op het scherm of met handschriftherkenning. Het laatste werkt op zich goed maar ik prefereer toch de eerste. Het blijkt ook mogelijk te zijn om Bluetooth-toetstenborden aan te sluiten maar daar zijn een paar (kleine) haken en ogen en niet elk toetsenbord lijkt zonder meer te werken.
[Nokia 770] Geplaatst door aad om 10:22:00 [permalink]

Thursday 01 December 2005

Nokia 770 - 4
Naast een drietal, fraaie, ingebouwde spelletjes (chess, marbles en mahjong) zijn ook een eenvoudige calculator, wereldklok, een kleine editor en tekentool aanwezig. De tekstverwerker kan overweg met kale ASCII-bestanden maar ook met simpele html-opmaak en werkt goed. Die tekentool is heel handig om wat schetsjes te maken voor iemand anders; Bijvoorbeeld bij het uitleggen van een route of iets dergelijks. De tekening is te bewaren maar ook via email te versturen en dat werkt goed.

Grote afwezige in deze verzameling programma's is natuurlijk een kalender/ to-do/ alarm programma. Waarschijnlijk om de Nokia smartphones uit de 9000-reeks geen concurentie aan te doen zitten die applicaties er niet in. Natuurlijk zijn er inmiddels wel dergelijke programma's beschikbaar. Het is immers een uitbreidbaar Linux-systeem. Het aanbod is momenteel nog mager. Wellicht komt dat ook omdat er berichten zijn dat het niet mogelijk is om, uit een programma, de 770 “wakker te maken” en dat is natuurlijk wel van belang voor een goed “alarm mechanisme”. Het is mij nog onduidelijk of het werkelijk zo is.

Wat ook ontbreekt is een IRC/chat-programma maar daar zijn wel goede versies van te installeren, onder andere GAIM. Nokia komt zelf in de 2006-software ook met een ingebouwde IM-client en ook met VoIP. Waarschijnlijk heb je voor dat laatste dan wel een USB-koptelefoon/microfoon nodig of werkt het via een Bluetooth telefoon.
[Nokia 770] Geplaatst door aad om 10:19:00 [permalink]