Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Thursday 31 August 2006

DRM - 2
Precies op de dag dat ik weer op zoek ging naar JHymn om de DRM weg te halen van mijn eigen gekochte muziek zodat ik die zou kunnen afspelen op mijn eigen (niet Windows) computer en zag dat het niet werkte met mijn versie van iTunes en dat ik daarom maar een minder fraaie work-around toepaste is er iemand anders die een nieuwe oplossing presenteerde om het, ook met de huidige versies van iTunes, minder omslachtig voor elkaar te krijgen.
[ICT] Geplaatst door aad om 20:59:18 [permalink]

Tuesday 29 August 2006

Fair use?
Bij het plaatsen van mijn berichtje over het boekje met de hele korte verhaaltjes van enige dagen terug, vroeg ik mij af of dit eigenlijk wel mag. De copyright wetgeving zegt dat je een redelijk stukje van een boek of verhaal mag gebruiken en herpubliceren ten behoeve van bijvoorbeeld een boekbespreking. Maar wat is redelijk als het verhaal zelf maar uit vijf regels bestaat?
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 14:27:46 [permalink]

Monday 28 August 2006

DRM
Toen ik een paar jaar geleden een iPod kocht, heb ik twee maal wat aangeschaft in de iTunes-winkel. Vooral om te zien hoe het werkt (zeer gebruikersvriendelijk). Wat nu overblijft is een album dat ik niet buiten mijn iPod om kan beluisteren. Dus bijvoorbeeld niet op mijn Linux-laptop met Amarok. Met JHymn is de DRM te verwijderen maar helaas nog niet voor muziek die met iTunes 6 wordt beheerd en laat dat nu net de versie zijn die ik heb...
Aangezien het een te overzien aantal nummers is, heb ik de klassieke omweg genomen: vanuit iTunes de nummers op een CD-RW branden en daarna weer rippen naar mp3...
Nooit zal ik meer DRM-beschermde muziek kopen die mij niet in staat stelt om deze muziek ook elders te beluisteren op een manier die ik wil.
[ICT] Geplaatst door aad om 21:16:35 [permalink]

Sunday 27 August 2006

Kort
Enige tijd geleden kreeg ik een mini-boekje, waar je de bladzijden uit kunt scheuren en die je als onderzetter kunt gebruiken. Elke onderzetter heeft aan elke kant een zeer kort verhaal. Het boekje heet dan ook “The World's Shortest Stories” (ISBN 0-7624-1049-3). Allemaal meesterwerkjes. Een voorbeeld:
Evening Surprise

Shimmery stockings stretched over shapely thighs - a perfect backdrop for a body-skimming cocktail dress. Glamour radiated from the ends of the diamond earrings to the tips of the spike-heeled shoes. As a shadowed eye surveyed the mirror's reflection, painted lips pursed with pleasure. Suddenly, a voice cried out from behind.
“Dad?!”

Hillary Clay
[Algemeen] Geplaatst door aad om 20:15:02 [permalink]

Wednesday 23 August 2006

Mobiel
Ik ben niet zo'n telefoon-hopper. Je weet wel, die mensen die om de paar maanden een andere mobiele telefoon hebben. Ik heb nu vier jaar deze Nokia 6610. Aangezien ik binnenkort een nieuwe auto krijg met volledige Bluetooth ondersteuning, werd het echter toch tijd om deze trouwe kracht te vervangen. Het is deze HTC TyTN geworden; Telefoon, PDA en meer. Leuk is nu de mogelijkheid om foto's direct naar Flickr te sturen. Met wat standaard code, kun je daardoor mijn laatst genomen mobiele foto's hier links bekijken. De kwaliteit is niet te vergelijken met mijn D70 (of de oude Sony DSC-P1) maar goed genoeg voor dit doel. Waar ik vooral aan moet wennen is het gebruik van zo'n LCD-scherm als zoeker. Altijd (ook mijn eerste digitale camera) maakte ik gebruik van de doorzicht zoeker. Volgens mij veel handiger en nauwkeuriger dan de camera zo een beetje voor je balanceren, te worstelen met het zonlicht op het scherm en priegelen om het allemaal recht te krijgen. Bijna onmogelijk. Super onhandig. Misschien een kwestie van wennen?
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 19:50:49 [permalink]

Monday 21 August 2006

Lustrum
FeestZie ik nu pas dat Zwavelaars op 3 augustus alweer vijf jaar bestaat!
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 19:48:07 [permalink]
Snaar - 2
Na consultatie van een collega, die door zijn spaanstalige echtgenote de taal goed spreekt, weet ik inmiddels waar het lied over gaat. Bij het zoeken op Internet had ik al gevonden dat “La Llorona” de naam is van een vrouw/moeder uit een Mexicaanse mythe en naar deze vrouw wordt in het lied verwezen. Mannen worden bij het zien van de geest van La Llorona meteen verliefd op haar. Het lied gaat over een man die La Llorona probeert te overtuigen om ook verliefd op hem te worden. Mijn collega gaf mij de volgende vertaling door van de tekst:
Ze noemen me de zwarte,
Zwart maar lief
Ik ben als een groene peper
Pittig maar lekker

Llorona, neem me mee naar de rivier
Bedek me met jouw deken
Want ik sterf van de kou

Omdat ik van je hou
Vraag je altijd maar meer
Ik heb je al mijn leven gegeven
Wat wil je nog meer?
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 19:04:07 [permalink]

Saturday 19 August 2006

Snaar - 1
Je hebt vast ook wel eens zo'n liedje dat je gedurende een periode niet genoeg kunt horen. De sfeer, de tekst, de muziek, de zang, alles komt bij elkaar. Alles is precies goed. Het past. In december 2004 had ik al eens gewezen op die geweldige plaat The Promise van Vaya Con Dios en het is nu het nummer La Llorona dat mij steeds weer de “repeat” toets laat indrukken. Van de melancholieke sfeer in het nummer en die prachtige stem van Dani Klein kan ik momenteel geen genoeg krijgen.

Het rare is, dat ik geen flauw idee heb, waar het nummer over gaat. Mijn kennis van het Spaans is miniem. Wat zoeken op Internet brengt al snel de tekst naar boven:
Todos me dicen el negro, Llorona
Negro pero cariñoso.
Todos me dicen el negro, Llorona
Negro pero cariñoso.
Yo soy como el chile verde, Llorona
Picante pero sabroso.
Yo soy como el chile verde, Llorona
Picante pero sabroso.

Ay de mí, Llorona Llorona,
Llorona, llévame al río
Tápame con tu rebozo, Llorona
Porque me muero de frió

Si porque te quiero quieres, Llorona
Quieres que te quieres más
Si ya te he dado la vida, Llorona
¿Qué mas quieres?
¿Quieres más?“

Dani Klein zingt het hier en daar anders. Het liedje blijkt afkomstig te zijn uit de film ”Frida" met de mooie actrice Salma Hayek en de muziek uit de film heeft een Oscar gewonnen. De film uit 2002 gaat over het leven van de kunstenares Frida Kahlo. Luister even naar de eerste 30 seconden op deze link (het is nummer 16). Hoe dan ook, ondanks het feit dat ik vrijwel niets van de tekst begrijp, raakt het lied momenteel een gevoelige snaar.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 19:30:09 [permalink]