Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Sunday 31 December 2006

Terugblik
Het zal niemand verbazen als ik zeg dat 2006 voor mij het slechtste jaar was dat ik ooit heb meegemaakt.

Vanaf 1 december 2005 lag Hedy, na een hersenoperatie, in coma en de artsen lieten er vanaf het begin geen onzekerheid over bestaan dat de kansen op overleven klein waren. Als ze al zou overleven en uit de coma zou ontwaken, zou ze niet meer de levenslustige, intelligente en zelfstandige vrouw zijn die ik kende. Een situatie waardoor ik eigenlijk maar hoopte dat, zoals ze zelf ook wilde in zo'n situatie, ze niet meer zou ontwaken en in alle rust zou overlijden. Wat “gelukkig” ook zo gebeurd is.

Het uitzoeken van een verpleeghuis en het geconfronteerd worden met de bewoners daar en je realiseren dat je relatief jonge vrouw daar opgenomen gaat worden, haar daar vervolgens een paar maanden bezoeken terwijl ik niet met haar kon praten en het uiteindelijke overlijden met alles er omheen hebben zijn sporen in mij achtergelaten.

Ik ben blij dat ik haar die twee jaar, sinds de eerste problemen, heb kunnen helpen en steunen. Ook ben ik er trots op dat ik zelf het in memoriam uitgesproken heb bij de uitvaart. Bij de begrafenissen van mijn ouders en grootouders had ik er niet aan moeten denken en ik dacht dat ik het ook nu niet zou kunnen. De pastoraal werker, waar Hedy contact mee had gehad en die toch al zou spreken, wilde het wel uit mijn naam doen. Bij het schrijven realiseerde ik mij dat gewoon niemand anders dit mocht uitspreken; Het was mijn tekst over mijn vrouw waar ik zoveel van gehouden heb; Eigenlijk verdiende ze ook, op een rare manier, dat ik het zou uitspreken; Het in memoriam moest uitgesproken worden door de man die van haar hield en met wie ze gelukkig was geweest. Nadat mij dat in één klap helder geworden was, wist ik ook dat ik het niet alleen moest doen maar ook kon doen.

Op het moment zelf was ik ook niet bijzonder geëmotioneerd of gespannen; Ik had mijzelf helemaal onder controle. Het is op die manier ook een soort ijkpunt in mijn leven geworden; Als ik zo'n situatie aankan, kan ik de relatief onbenullige dingen van bijvoorbeeld het werk zeker aan. Het is als het citaat van Nietzsche waarmee Hedy haar mailtje van 27 juni 2003 afsloot dat ze naar haar collega's stuurde toen ze net vernomen had dat ze “boventallig verklaard” was bij het bedrijf waar ze 20 jaar gewerkt had:
Was uns nicht umbringt, macht uns stärker.
Wat nu achteraf gezien in haar geval nogal wrang klinkt.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 23:55:00 [permalink]

Friday 29 December 2006

Trijntje
Gisteren de TV-registratie gezien van het concert van Trijntje Oosterhuis naar aanleiding van haar nieuwe plaat, Look of Love, met Burt Bacharach liedjes. Dat deed ze zeker niet slecht. Ik vond haar stem de afgelopen jaren wat oppervlakkig maar daar lijkt ze flink aan te werken hoewel ze in mijn oren nog niet zo'n mooie stem heeft als bijvoorbeeld Laura Fygi. Het zingen van Bacharach nummers is geen kleinigheid. Alle grootheden uit het vak hebben vertolkingen op hun naam staan; Van Barbra Streisand tot The Carpenters en in Nederland natuurlijk Rita Reys die al in 1971 met het Metropole Orkest onder leiding van Rogier van OtterlooRita Reys Sings Burt Bacharach” maakte.
Zojuist nog eens geluisterd naar diverse vertolkingen van “Close to You”, inclusief die van Trijntje. Nee, ze heeft niet de stem van Rita Reys, Dionne Warwick of Barbra Streisand maar het klinkt toch heel aangenaam. Benieuwd wat er in de toekomst nog meer van haar uitkomt; “Trijntje Sings Michel Legrand”?
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 15:10:59 [permalink]

Tuesday 19 December 2006

Tientie
Het blijft raar klinken, die reclame op TV waarin TNT-Post uitgesproken wordt als Tie N Tie Post. Ik bedoel, maak een keuze; Het is of Tie N Tie Poost of het is puur Tee En Tee Post (de manier waarop ik het zal blijven uitspreken).
[Nieuws] Geplaatst door aad om 21:14:52 [permalink]

Sunday 17 December 2006

Nederland - 2
Nog een bewijs dat het niet goed gaan met Nederland is dit bericht op nu.nl. Het lijkt de VS wel waar onzinnige rechtzaken aan de orde van de dag zijn en alleen maar goed zijn voor het grote leger van advocaten aldaar.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 16:27:37 [permalink]
Nederland - 1
De afgelopen maanden vraag ik mij steeds vaker af of het nog wel goed komt met Nederland. In aanloop naar de verkiezingen maar ook erna is goed te zien dat de meerderheid van onze politici compleet de weg kwijt is. Het vervelende is, dat het niet alleen Gekke Rita en Gevaarlijke Wilders zijn maar al deze gestoorde geesten hebben nog een grote achterban ook. Enige hoop put ik daarbij uit een straatinterview dat ik op de dag van de verkiezingen op TV zag; Een wat ouder echtpaar werd gevraagd op wie ze gestemd hadden. Dat bleek Wilders te zijn. Toen ze mochten uitleggen wat daar de reden van was, volgden een reeks “Uhh's”. Ze wisten het niet. Op dat soort momenten ga je bijna verlangen naar een systeem waarbij alleen mensen met een zeker IQ, EQ en een certificaat van geestelijke gezondheid hun stem mogen uitbrengen.

Op dit moment zitten we echter met de gebakken peren; Een Kabinet dat al drie keer gevallen is; Een Minister die door de Kamer ook al vele keren is weggezonden en een Minister President die dit allemaal laat gebeuren en als beloning de aanvoerder van de grootste partij van het land blijft. En waarschijnlijk het land zelf.

Ik snap het niet meer.

Nederland is gek geworden.
[Nieuws] Geplaatst door aad om 15:01:07 [permalink]

Sunday 10 December 2006

Gezin
Gisteren bracht ik een bezoek aan een EuroMaster, hier in de buurt, voor het plaatsen van winterbanden. Een uurtje wachten en je kunt weer wegrijden. Ik liep naar het wachtgedeelte, waar reeds twee mensen met een kop koffie de Metro van vrijdag zaten te lezen. Ik pakte ook een kop koffie en een Auto Kampioen, zag door de grote ruit dat men mijn auto op de brug reed, en begon te lezen.

Vijf minuten later werd de rust verstoord door de komst van Een Gezin. Pa en Ma met twee zonen van pakweg 5 en 7 jaar. Zoals dat zo gaat, nemen deze mensen gelijk bezit van heel de omgeving. Een wachtende man koos er wijselijk voor om wat ruimte te maken en ging ergens anders zitten. De Vader ging naar de receptie om Leiding te geven. Moeder bleef achter. Ze bleek haar twee zonen niet onder controle te hebben. Al snel deden de jongens zich te goed aan de koekjes die in de koffiehoek stonden. De kleinste ging aan de slag met de doos met grote lego-stenen, ze renden, ze gilden en deden alles wat Ma hen verbood te doen. Je zag de frustratie van haar gezicht druipen. Een klusje voor The Supernanny. Ze verloor haar kalmte: “Joris, als je nu godverdomme daarmee niet stopt, dan krijg je een pets!”. Joris stopte niet, hij wist dat het bij een eenmalig dreigement zou blijven. Zijn broertje ging ook door. Ma ging weer zitten. Gelukkig kwam kort daarna Pa aangelopen om verslag te doen van al de slimme dingen die hij met de receptie besproken had. Er bleken maar liefst twee nieuwe banden nodig te zijn; Een half uur wachten. Pa pakte het beter aan: zijn zonen moesten ophouden met de koekjes eten, de blokken opruimen en rustig gaan zitten. Hij bleef dat volhouden en de etters begonnen zich weer te gedragen.

Gelukkig was hun auto snel klaar en keerde de rust weer terug.

Ongelofelijk om te zien hoe sommige ouders met hun kinderen omgaan en zo is ook beter te begrijpen waarom de supernanny's en baby fluisteraars op televisie nodig zijn.
[Algemeen] Geplaatst door aad om 22:08:27 [permalink]

Saturday 02 December 2006

Lange tenen
Na het uitspreken van het vonnis tegen Samir A. moest ik denken aan iets dat Freek de Jonge in zijn programma De Stemming zei:
Je kunt veel over de katholieken zeggen maar je kunt veel over de katholieken zeggen!
Hoelang zal het nog duren voordat iets dergelijks over islamieten gezegd kan worden?
[Nieuws] Geplaatst door aad om 20:18:54 [permalink]