Zwavelaars

De dingen die mij bezighouden

Monday 20 April 2009

Gezin
Tijdens ons verblijf in Ubud, hebben we een avond gegeten in Cafe Lotus. Dit restaurant aan de hoofdstraat ligt pal voor de Saraswati-tempel waar regelmatig dansvoorstellingen gegeven worden. Bij een eerder bezoek, jaren geleden, bleek dat het hier goed toeven was.

Aan een tafel naast ons, zat een Nederlands gezin. De Gooise-R was zeer aanwezig. Dat bleek geen toeval. Toen de moeder namelijk aan het meisje vroeg of ze wist wat het kengetal was van hun telefoon, bleek dat 035 te zijn; Hilversum.

De moeder maakte tweemaal de opmerking tegen de kinderen dat ze “zo fijn op wereldreis waren” en “dat ze nu in het beste restaurant van Ubud aten”. De laatste opmerking is twijfelachtig omdat in de vijf-sterren resorts in en rond Ubud de kwaliteit echt wat hoger ligt, maar goed.

De kinderen kregen ook te horen dat “hoewel het eten misschien wat anders smaakte dan thuis, ze het toch maar moesten proberen”. Dat deden de kinderen keurig. Het meisje liet een aantal keren horen dat “de lasagne heerlijk was”. Het jongetje was stiller. Hij zat gewoon lekker te eten. Zo te zien leek hij meer op zijn vader. Die was vooral bezig met fotograferen van de dansgroep. Hìj was niet op wereldreis maar gewoon op vakantie.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 18:11:00 [permalink]

Sunday 19 April 2009

Libelle
Ergens in oost-Bali waren er zoveel libelles te zien dat ik onze chauffeur vroeg hoe men die in het Bahasa Indonesia noemde. Dat bleek Capung te zijn (uitspraak: tja-poeng).

Een week later, bij een ander hotel, waren er ook weer veel libelles te zien. Toen ik tegen iemand van het restaurant zei dat er veel “capung” waren, viel zijn mond open van verbazing. Dat ik Indonesisch sprak! Ik heb hem snel duidelijk gemaakt dat dit, na “terima kassi”, zo ongeveer mijn gehele kennis van de taal is.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 10:43:15 [permalink]

Friday 17 April 2009

Dieren
Het bestaan van de Partij voor de Dieren in ons parlement, de rechten van de dieren en hoe wij er in Nederland mee om gaan, waren moeilijk uit te leggen aan de bewoners van Bali. Niet verwonderlijk als je bijvoorbeeld hanen die gebruikt worden bij gevechten, overal langs de kant van de weg, onder de felle zon, in kleine manden ziet zitten. Of als je een man op een brommer voorbij ziet komen met in zijn linker hand, vastgepakt aan hun poten, een drietal levende kippen. Om over de varkens, opgerold in kippengaas en zo als compacte pakketjes gestapeld op de laadvloer van een vrachtauto maar te zwijgen.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 17:13:00 [permalink]

Thursday 09 April 2009

Ravijn
Als Nederland hebben we in Indonesië de nodige zwarte bladzijden in onze geschiedenis geschreven.

Voor ons vertrek naar Bali heb ik veel gelezen over de geschiedenis van dit eiland. In het begin van de vorige eeuw was Nederland druk doende om de overgebleven koningen op Bali volledig onder hun gezag te brengen. Het werd eufemistisch “de pacificatie van Bali” genoemd. In de praktijk was het een groot bloedbad. De koningen weigerden zich over te geven en liepen, als de Nederlanders bij hun paleizen kwamen, met hun hele familie en hofhouding koel richting de militairen om vervolgens met de kris en andere steekwapens, zelfmoord te plegen.

Een verhaal is mij het meeste bij gebleven. Een koning ging naar buiten met zijn kris, waarvan verteld werd dat deze de aarde zou splijten, zodat in dat ravijn alle vijanden zouden verdwijnen. De koning pakte de kris en stootte hem ferm in de grond maar het ravijn bleef uit. Of hij nu daarna door zijn eigen hand of door de Nederlanders het leven gelaten heeft, weet ik niet meer. Wat ik mij afvroeg was wat die koning voelde op het moment dat hij merkte dat het ravijn niet gevormd werd. Waarschijnlijk had hij heel zijn leven gehoord van de magische krachten van de kris en was hij er compleet zeker van dat het ravijn zou ontstaan. En dan, niets. Geen ravijn. Alles verloren.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 17:55:14 [permalink]

Sunday 05 April 2009

Verhalen
Ik lees graag reisverhalen.
Onlangs heb ik Paul Theroux's “Dark Star Safari” gelezen. Theroux weet elke keer weer op een boeiende manier te vertellen over de plekken waar hij is. Altijd informatief en met veel sfeer zodat je zelf staat te popelen om ook daarheen te reizen. Na het lezen van zijn “The Happy Isles of Oceania”, jaren geleden, zag ik mijzelf al in een bootje tussen de eilanden varen. Ondanks alle slechte omstandigheden waar Theroux langskomt, is dat nooit echt een onderwerp. Hij lijkt zelfs te genieten van de slechte bedden en hotelkamers. Heel anders dan de reisboekjes van Dolf de Vries. Zijn “xxxx in een rugzak” staan bol van het geklaag over slechte verbindingen, eten en hotelkamers.

Wat dat betreft hebben we niet zoveel goede reisverhalen schrijvers in Nederland. Natuurlijk is Cees Nooteboom een topper en ook Carolijn Visser weet de juiste toon te vinden. Ook de boeken van Boudewijn Buch zijn het lezen waard.Toch lijkt het genre meer in de Angelsaksische cultuur te zitten. Als ik in mijn boekenkast kijk, zie ik namen als Colin Thubron, Bruce Chatwin en Redmond O'Hanlon.
Misschien is inderdaad wel de kern dat een schrijver nooit veel over zijn eigen problemen moet vertellen maar zich op moet stellen als waarnemer die zijn omgeving in perspectief weet te plaatsen.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 10:16:00 [permalink]

Saturday 04 April 2009

Staat
Tijdens onze vakantie op Bali, kwamen we in Kuta wat verkopers tegen die ons wilden interesseren voor het kopen van een vakantiehuis. Nu zijn we dat niet van plan en als het al zo zou zijn, zouden we dat niet via een straatverkoper regelen. Maar één van hen drukte ons een soort kraslot in handen met het opschrift “Try your luck!! Match any three to WIN”. Door symbolen open te krassen kon je zien wat je prijs zou zijn, die je natuurlijk alleen maar kon incasseren NA het bezoeken van een presentatie. De vier prijzen waren $100, een “luxe vakantie”, $250 in kortingsbonnen en een digitale videocamera.

Natuurlijk waren er voorwaarden; In totaal 12. Daarvan was voorwaarde “c.” wel heel bijzonder. Je mag namelijk alleen maar meedoen aan deze aktie als je de volgende burgelijke staat hebt:
c. Married, living together or single
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 10:07:00 [permalink]

Friday 03 April 2009

Schelp
Vast ritueel bij de pomp;

“Kan ik u interesseren voor onze weekaanbieding?”
Nee, dank u.

“Heeft u interesse voor de Ferrari/James Bond sleutelhanger/auto/video?”
Nee, dank u.

“Wilt u het bonnetje?”
Nee, dank u.
[Persoonlijk] Geplaatst door aad om 18:31:00 [permalink]