Madeira 2004

 

Dit is het archief.


PGP publickey

 

18 October, 2021 17:02

 

Van 10 mei t/m 17 mei 2004 hebben we voor de tweede keer in drie jaar, Madeira bezocht. In 2001 logeerden we in het Reids Hotel. Deze keer verbleven we in Choupana Hills. De kamers van dit hotel zijn gevestigd in losse bungalows, elk met een prachtig uitzicht over Funchal. We konden bijvoorbeeld het Reids Hotel goed zien (links tussen de bomen, aan het water):

Uitzicht op Funchal

Het hotel ligt niet ver van het plaatsje Monte vandaan. Een plaats die we ook de vorige keer bezocht hebben. De kerk van Monte was vanuit onze kamer te zien:

Blik op Monte

Dwars door het hotelterrein, loopt een levada. Door deze te volgen kom je in Monte uit. Op een paar minuten van het hotel, loop je al in een schitterende omgeving:

Levada

Door de hoogte van het hotel (mijn GPS gaf, op het balkon van deze "kamer 44", 606 meter aan), was het wel kouder dan "beneden", ook al omdat op deze hoogte zich vrij veel bewolking vormde. Echt warm was het daarom niet en hebben we maar één keer echt buiten op het balkon kunnen zitten. Het mooie, verwarmde, buitenzwembad van het hotel hebben we ook niet gebruikt en om nu gebruik te maken van het binnen zwembad...

Hedy in de zon op ons balkon

Op de "koude en bewolkte" momenten "boven", was het aan de kust echter ongeveer 20 graden en daar hebben we de meeste tijd doorgebracht. Funchal was gelukkig hetzelfde gebleven; Geen overdadig reclames in de straten voor "English Breakfast" of grote internationale winkelketens.

Funchal, regerings gebouwen

We hebben regelmatig koffie gedronken, maar ook gelunched, bij "Golden Gate". Vanaf het grote balkon op de eerste verdieping heb je een mooi overzicht en zie je het beeld van Zarco staan. Al in de negentiende eeuw bestond op deze plek een café / restaurant met de naam "Golden Gate".

Funchal, beeld van Zarco

Om vooral het oostelijk deel van het eiland verder te kunnen bekijken (het westelijk deel hadden we in 2001 al bekeken), hebben we drie dagen een auto gehuurd. Allereerst bezochten we Camara de Lobos, even ten westen van Funchal. Dit vissersplaatsje is mede bekend geworden doordat Sir Winston Churchill het rond 1949 een paar keer geschilderd heeft.

Churchill in Camara de Lobos Schilderij van Churchill

Camara de Lobos

Camara de Lobos

Een andere leuke plaats, in een vallei hoog in de bergen, is Curral das Freiras. Dit plaatsje is bekend om twee dingen: de likeur die men maakt van kastanjes en het feit dat dit plaatsje in 1566 gebruikt is als schuilplaats van nonnen uit het klooster van Santa Clara. Ze waren op de vlucht voor piraten.

Curral das Freiras

Op het moment dat wij er waren, werden er gezongen en gedanst in klederdracht:

Curral das Freiras

Curral das Freiras

Aan de noordkust ligt Porta da Cruz en daar valt niet veel te beleven. De baai met omliggende rotsen zijn echter een mooi gezicht:

Porta da Cruz

Porta da Cruz

's Nachts, klaarde het weer op "onze hoogte" van het hotel meestal op, waardoor we een koude nacht hadden maar ook een mooi uitzicht over Funchal:

Funchal bij schemering